poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Naturalna witaminowa moc !

 Jabłka są dostępne przez cały rok, ale ja nie mogę się doczekać lata, kiedy to będę mogła wyjść na podwórko i zerwać ten owoc prosto z drzewa. Już od starożytności jabłko było bardzo doceniane, a charakterystyczne dla niego barwy: czerwona i złota uczyniły go atrybutem władzy, potęgi i bogactwa.
Owoc ten posiada wiele zalet, m.in. jest zasobem wielu witamin i jest 100 razy zdrowsze niż tabletka witaminowa, którą podaje się w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić naszą odporność, co udowodnili naukowcy.


 Dzisiaj dietetycy radzą, aby jeść przynajmniej dwa jabłka dziennie : „rano dla urody, wieczorem dla zdrowia”. Te wspaniałe owoce zawierają potas, odpowiadający za gospodarkę wodną w organizmie, oraz żelazo, które zapobiega anemii i jest niezbędne w wytwarzaniu czerwonych krwinek (wiązanie hemoglobiny).
Warto też wspomnieć, że znajduje się w nim krzem, który wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów.
  Jabłka są spichlerzem witamin, a szczególnie witaminy C, która wpływa na naszą odporność, a także zapobiega problemom z zębami i dziąsłami, a także wpływa na dobre gojenie się ran. Witaminę tę kojarzymy z kwaśnymi produktami i nie trudno się domyślić, że najwięcej kwasu askorbinowego (inna nazwa witaminy C) możemy spotkać w kwaśniejszych i mniejszych odmianach.
  Warto zauważyć, że 70% wszystkich witamin zawartych w jabłku, a więc w większości z grup B i C znajduje się w skórce, więc nie obierajmy jabłek ze skórki, lecz dobrze ją myjmy ! Jeśli ktoś nie jest przekonany do nieobierania jabłek to można wykorzystać ją do zaparzenia herbaty – ma ona właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne.












 Miąższ jabłka chroni przed rakiem, ale również ma zdolność hamowania wzrostu istniejących już guzów nowotworowych w organizmie. Odpowiedzialne są za to tz. pektyny (wiążą się też z metalami ciężkimi i tym samym ułatwiają ich wydalanie z organizmu), które w jelicie grubym zamieniane są na kwas masłowy, który powoduje zahamowywanie wydzielania enzymy HDAC - odpowiedzialnego za wzrost komórek rakowych.


 Wszystko ma swoje plusy i minusy. Minusem u jabłek jest to, iż mają duży współczynnik kwasowości, a kwasy są wrogiem szkliwa zębów. Oprócz tego zawierają dużo cukrów, które są pożywką dla żyjących w jamie ustnej bakterii i przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Aby zapobiec tym problemom najlepiej jest umyć zęby przed spożyciem jabłka. Pomóc też może picie wody lub zjedzenie sera, wypicie, np. mleka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz