" Dlaczego pokrzywa parzy ? "
Spróbuję Wam to dzisiaj wyjaśnić.
Na liściach i łodygach pokrzywy znajdują się widoczne włoski parzące. Mają około 2 milimetrów, a na ich końcach znajdują się małe pęcherzyki zawierające substancje drażniące. Wystarczy leciuteńkie muśnięcie, aby pękły. Przy kontakcie z tą rośliną włoski ułamują się i wbijają się w skórę. Uwalniany jest wtedy substancja, kwas mrówkowy, który silnie podrażnia skórę w skutek czego powstają piekące bąble.
Same włoski pokrzywy są jej bronią przed owadami i innym zwierzętami, które chcą ją zjeść.
Jak złagodzić swędzenie ?
Sposobów jest wiele. Niektórzy mówią, żeby włożyć 'obąblowane' miejsce do zimnej wody, polać octem, nałożyć zimny opatrunek, a jeszcze inni, aby posmarować swoją śliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz